Davide Macullo Architects | WATERFRONT CLUBHOUSE
Davide Macullo Architects is an international architecture and design studio based in Lugano, Southern Switzerland. Studio di architettura in Ticino, Svizzera.
Davide Macullo, Architects, Swiss Architect, Ticino Architect, International Architect, Lugano Architect, international architecture, design, design studio, architecture studio, architect switzerland, swiss architecture, contemporary, art, studio architettura ticino, architetti ticino, ticino architetto, architetto ticinese, architetto svizzero, architetto
17125
single,single-portfolio_page,postid-17125,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

WATERFRONT CLUBHOUSE

WATERFRONT CLUBHOUSE

2010

China

Read More

CLUBHOUSE FOR LAN HAI QUANZHOU WATERCITY
New beginnings,
Cell like structures representative of the birth of a new city,
The cells of a new organism.

Project Description
Urban/Landscape Considerations
The proposed urban design of Lan Hai Quanzhou Watercity is on a grand scale with the overall masterplan objectives being a rich, varied and ecologically aware sustainable city; a city connected with its waterways and open green spaces. In harmony with these ambitions, our proposal for the city’s Clubhouse aims to create a scheme with a civic pride that emphasizes these city’s qualities and that is representative of the city in microcosm.

Concept

We have set the Clubhouse immersed in a natural parkland and developed a design that sets the perception of the natural landscape as prime. The seducent geometry of the built form of the Clubhouse finds its natural continuity and its sense of place in the shaping of this new parkland and in this way, we intend the project not as a building or a system but as an organism that works with distinct elements that feed each other.

An important principle of the design is to create both a sense of community and a sense of intimacy with a series of elegant, inviting and intriguing spaces.
The project comprises a series elliptically domed forms. Their natural organic forms have a  calm presence in the landscape and will be a striking contrast with the urbanity of the city. While the volumes differ in scale and height, each is derived from the same elliptical plan and section; all from one cell.
The main building is made up of five elliptical volumes, along with the rotunda pool and the connecting spaces. Spread out along with park are a further two elliptical pavilions and two open air round pavilions.
Social ambitions:
An urban condenser
The fluidity of the economic and social lives of the city
merge and exchange of the social and economic life of the city becoming blurred
become a centre of public life holding the activities of public life; restaurants, bars, café, entertainment and spa
where visitors come to relax, enjoy a meal, try a new wine and also do business

Spatial ambitions:
Commanding views
Accessibility, one floor
Warmth of the timber volumes, timber flooring,
The engagement with the landscape is an integral part of the experience of the scheme
Circulation, movement, flows
Private, semi private
Open views to waterways, lush green park
Sense of luxury immersed in Nature
Respect for the environment
Didactic pathways and routes to allow the visitor engage with their environment
Human scale
vaulted spaces
thematic gardens, botanical zones, differing vegetation
raised land to create small hills, reducing traffic noise pollution and separating the parking area from the green park.
Quality of light and shade in these spaces
Varying heights, light quality
Diffuse light
Brise soleil of the timber cladding
The internal circulation is organised so that the sight lines lead to a courtyard, garden or outside the building.

↓